Sotheby's the Netherlands

Juni 2021

Beste kunstliefhebbers,

Ons team maakt zich op voor de Marquee Sales in Londen die in de aankomende weken zullen plaatsvinden en kijkt uit naar een agenda vol hoogtepunten. We beginnen met de British Art Evening Sale, gevolgd door de Modern & Contemporary Art Evening Sale, Impressionist and Modern Art Day Sale, de Contemporary Art Day Sale en de Old Master Evening Sale en Day Sale. Daarnaast start op 7 juli start de veiling European & British Art waarin een mooie, gevarieerde Nederlandse sectie is opgenomen variërend van romantiek tot Amsterdamse impressionisten. Gelukkig zijn onze kijkdagen weer toegankelijk voor het publiek en we kunnen dan ook niet wachten om u in onze zalen aan New Bond Street te ontvangen.

Ook in Parijs gebeurt er veel, zoals de veiling van The Marianne L. Dreesmann - van der Spek Collection, waarover wij u in deze nieuwsbrief meer vertellen. Ook vindt er in Parijs een Contemporary Curated veiling plaats, en de Doha / Paris, un Décor Princier veiling met hoogtepunten uit de collectie van Zijne Hoogheid Sheikh Hamad Bin Abdullah Al Thani.

In onze Treasures veiling vindt u weer veel unieke objecten die zijn vervaardigd met uitzonderlijke materialen en technieken, en met een bijzondere (herkomst)geschiedenis. Deze prestigieuze veiling met onder meer zilver, klokken, porselein, meubelen en sculpturen is het bekijken van de uitgebreide catalogus zeker waard.

Bekijk vooral onze website waarop nu alle catalogi en de volledige veilingkalender te zien zijn, zodat u niets hoeft te missen. Uiteraard kunt u altijd bij ons terecht met vragen, voor meer informatie over de veilingen, of voor hulp bij het bieden. Ons team in Amsterdam staat voor u klaar.

De zomer belooft weer een spectaculair veilingseizoen te worden. We kijken ernaar uit dit samen met u te beleven.

Hartelijke groet,

Sarah de Clercq

Drs. Sarah de Clercq
Managing Director
Sotheby’s Amsterdam
Sarah.declercq@sothebys.com


The Marianne L. Dreesmann – van der Spek Collection

Sotheby’s is vereerd om The Marianne L. Dreesmann-van der Spek Collection te veilen in Parijs, aanstaande juli. Een eclectische groep die het resultaat is van een leven lang verzamelen door mevrouw Dreesmann en haar echtgenoot Professor Dr Drs Anton C.R. Dreesmann.

De collectie omvat vele categorieën, waaronder Oude Meester schilderijen, Impressionistische kunst, Chinees porselein en meubelen. Een reflectie van de brede interesse van Mevrouw Dreesmann, evenals haar oog voor schoonheid. De hoogtepunten zijn onder meer een belangrijk zoutvat van Adam van Vianen dat wordt aangeboden in de Treasures veiling, een prachtig stadsgezicht van Gerrit Adriaensz. Berckheyde in de Old Masters Evening Sale, en een spectaculair miniatuur tafelservies. Dit zilveren servies was een persoonlijke favoriet van Mevrouw Dreesmann dat familieleden en bezoek altijd wist te vermaken tijdens feestelijke gelegenheden. Dit servies wordt, samen met de rest van de collectie, aangeboden in een speciale online veiling geweid aan de collectie.

Gerrit Adriaensz. Berckheyde, The Oudezijds Heerenlogement, on the confluence of the Grimburgwal and the Oudezijds Voorburgwal , Amsterdam, £300,000 – 500,000
Adam van Vianen, Flora: An Important Dutch silver standing salt , 1621, £600,000 – 800,000
Johannes Adrianus van Geffen, A rare Dutch silver miniature 70-pieces table service for twelve people , 1779, £40,000 – 60,000

Old Master Evening & Day Sales

De Old Master Evening Sale en Day Sale bevatten een aantal stukken die in het bijzonder interessant zijn voor Nederlandse verzamelaars. Ten eerste een zeldzaam penschilderij van Willem van de Velde I, dat met zijn verfijnde details een hoogtepunt van 17e-eeuwse zeestukken vormt en een mooi perspectief op het verleden biedt. Van Jacobus Vrel, een mysterieuze Nederlandse kunstenaar, is in de Evening Sale een uniek stadsgezicht te vinden. Tot slot maakt een winterlandschap van Verstraelen zijn veilingdebuut in de Old Master Day Sale. Deze kunstenaar schilderde enkel winterlandschappen en liet zich daarbij inspireren door Hendrick Avercamp.

Jacobus Vrel, A view along a town street with figures, £200,000 – 300,000
Anthonie Verstraelen, A winter landscape with skaters on a frozen lake by a tavern, £ 70,000 – 100,000

Modern & Contemporary Art Evening Sale

Tijdens de Modern & Contemporary Art Evening Sale op 29 juni 2021 zal het bijzondere, monumentale werk Océanie, la mer van Matisse worden aangeboden. Dit indrukwekkende werk laat Matisse’s verkenning van de Zuidelijke Grote Oceaan zien, en is een voorganger van de monumentale collages die zijn carrière later zouden definiëren.

Andere hoogtepunten uit de Modern & Contemporary Art Evening Sale zijn onder meer een kleurrijk schilderij van Wassily Kandinsky en een prachtige pastel van Odilon Redon.

Henri Matisse, Océanie, la mer , 1946-48, £500,000-700,000

European & British Art

Voor liefhebbers van romantiek en Hollandse impressionisten vormt de European & British Art veiling een buitenkans om een prachtige aanvulling op uw collectie aan te schaffen. Een aantal topstukken van Johannes Hermanus Koekkoek geven het Nederlandse strand en de haven van Enkhuizen treffend weer, maar ook Isaac Israëls’ On the Beach is een mooi strandtafereel voor de zomerse dagen. Een schilderij van Jacob Maris vormt een prachtig voorbeeld van het Nederlands impressionisme. Met werken van hoge kwaliteit in uiteenlopende prijsklassenvan Willem Bastiaan Tholen tot Floris Verster biedt deze veiling voor ieder wat wils.

Johannes Hermanus Barend Koekkoek, The Port at Enkhuizen, 1892, £30,000 – 50.000

David Hockney door Lucian Freud

Tot slot een bijzonder hoogtepunt voor liefhebbers van hedendaagse Britse kunst. Twee van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd komen samen in het portret dat Lucian Freud schilderde van David Hockney. Ook Hockney zelf is te spreken over dit portret: “It was a very memorable and enjoyable experience. I thought his portrait very good indeed – all the hours I sat were layered into it; he had always added, rarely taken anything away. It really shows”. Het werk maakt deel uit van de British Art Evening Sale: Modern/Contemporary die op 29 juni in Londen plaatsvindt.

Lucian Freud, David Hockney, 2002, £8,000,000 – 12,000,000