Sotheby's the Netherlands

September 2021

Beste kunstliefhebbers,

Nu de zomer voorbij is, staat er dit najaar bij Sotheby’s weer van alles te gebeuren. We starten het seizoen met twee nieuwe veilingen in Keulen waar wij met de opening van onze veilinglocatie in het Palais Oppenheim deze maand onze allereerste veilingen in Duitsland houden: de eerste veiling is de onlineveiling Modern & Contemporary Art (10-17 september 2021) gevolgd door Life is Beautiful: Cologne (15-21 september 2021). Sotheby’s Keulen is daarmee het enige internationale veilinghuis met veilingen in Duitsland, waardoor wij een unieke positie op de internationale kunstmarkt innemen. Ik nodig u van harte uit om de prachtige online catalogus te bekijken en wij hopen u spoedig in onze nieuwe veilinglocatie te kunnen verwelkomen.

Een van de hoogtepunten dit najaar zijn de veilingen van de modeontwerper Karl Lagerfeld. In een serie van in totaal acht veilingen wordt zijn collectie dit najaar en in het begin van 2022 georganiseerd in Monaco, Parijs en Keulen. De persoonlijke verzameling bevat objecten waarmee hij dagelijkse leefde tot aan items uit zijn kledingkast. Even verrassend en veelzijdig als de ontwerper zelf, bieden de veilingen een bloemlezing van zijn persoonlijke smaak, met meer dan duizend kavels van beeldende kunst, design, mode en persoonlijke ephemera, die het leven van de mode-icoon als ontwerper, decorateur, fotograaf en verzamelaar belichten.

Daarnaast staan belangrijke veilingen in New York, Londen, Genève en Parijs op het programma, waar voor elke verzamelaar interessante werken worden aangeboden. Een van de meeste belangrijke verzamelingen van Moderne en Hedendaagse kunst, de Macklowe Collectie zal in november 2021 en mei 2022 in New York geveild worden, met 65 topstukken van onder andere Alberto Giacometti, Mark Rothko, CY Twombly en Andy Warhol. Houdt voor Impressionist & Modern art onze veiling van 17-27 september 2021 in New York in de gaten en voor werken van Banksy wendt u zich tot Londen (10-17 september 2021). Daarnaast zijn er voor verzamelaars ook interessante veilingen, zoals Sammlung Oppenheimer: Important Meissen Porcelain op 14 september in New York, Napoleon van 15-22 september 2021 en voor designliefhebbers de veiling Design Mid-Season op 21 september 2021 in Parijs.

Wij kijken uit naar de aankomende maanden en verheugen ons zeer u weer (al dan niet online) bij de internationale veilingen te mogen verwelkomen.

Hartelijke groet,

Sarah de Clercq

Drs. Sarah de Clercq
Managing Director
Sotheby’s Amsterdam
Sarah.declercq@sothebys.com


Modern & Contemporary Art Auction - Keulen

Van 10 tot en met 17 september wordt de eerste veiling Modern & Contemporary Art op onze nieuwe veilinglocatie in Keulen georganiseerd. Deze veiling zal een scala aan nationale en internationale kunstwerken aanbieden. Van vroege Impressionisten tot moderne en hedendaagse schilderijen, tekeningen en sculpturen; de veelzijdige veiling in Keulen is bedoeld om bij eenieder tot de verbeelding te spreken. Tijdens de veiling zullen werken worden aangeboden van Max Pechstein, Günter Förg, Joseph Beuys, Gerhard Richter en Herbert Zangs, maar ook van Nederlandse kunstenaars zoals Karel Appel, Henk Peeters, Ad Dekkers en Anton Rooskens.

Vervolgens zal op 15 september de veiling Life is Beautiful: Cologne starten waar prachtige tassen, juwelen en horloges aangeboden zullen worden.

Max Pechstein (1881-1955)
Herbsschatten (1921)
Olieverf op doek
98 x 78 cm.

Prints & Multiples

Van 8 tot en met 15 september zal in Londen de Prints & Multiples veiling plaatsvinden. Werken uit de 20e en 21e eeuw, van de Belle Epoque tot heden ten dage, zullen op de veiling verschillende druktechnieken tonen. Tijdens deze veiling zullen werken van Andy Warhol, Pabo Picasso, M. E. Escher, Keith Haring en Joan Miro aangeboden worden.

Old master & British Works on Paper including works from the Collections of Carlos Alberto Cruz and the late Timothy Clowes

Naast de Prints & Multiples veiling kunt u vanaf 17 september tot en met 23 september de veiling Old Masters & British Works on Paper in Londen volgen. De veiling biedt verscheidene tekeningen, aquarellen en miniatuurportretten aan uit de 16e tot en met de 19e eeuw. Na het grote succes van de Londense veiling in juli, waarbij vooral actief op de werken van Spaanse kunstenaars werd geboden, is het aanbod nu uitgebreid naar werken van de Franse, Italiaanse en Nederlandse school.

De prijzen binnen deze veiling zijn aantrekkelijk, waardoor de werken een breed publiek van beginnende tot ervaren verzamelaars zal aanspreken. Voor wie de werken wil bekijken tijdens de veilingperiode: van 18 tot 23 september zijn een aantal werken te zien bij de Sotheby’s Wemyss Gallery in Londen.

French School, 18th century
Soldiers on horseback and other figures admiring the temple of Tivoli
Estimate: £3.000-4.000

The Final Christo: Original Works for the Arc de Triomphe (selling exhibition)

In Parijs vindt u van 17 september tot en met 3 oktober de verkooptentoonstelling The Final Christo: Original Works for the Arc de Triomphe, waarin 25 werken het denkproces van de Bulgaars-Franse kunstenaar tonen om de Arc de Triomphe in te pakken. Elk van de tentoongestelde werken zullen na afloop van de tentoonstelling beschikbaar zijn voor private sale, ten behoeve van het L’Arc de Triomphe, Wrapped project en de Christo and Jeanne-Claude.

Foundation. De tentoongestelde werken tonen de vaardigheid waarmee Christo werkte met pastel en krijt, maar ook de verschillende multi-media werken die hij vervaardigde naar aanleiding van één van zijn grootste projecten. Voor meer informatie over het L’Arc de Triomphe, Wrapped zie de website: http://www.christoandjeanneclaude.net/