拍品 651
  • 651

溥儒 1896-1963

估價
10,000 - 15,000 USD
Log in to view results
招標截止

描述

  • Pu Ru
  • 行書自作《南游雜詩》
  • 水墨紙本 立軸
釋文:曾聞築舊館,蕉竹昔年栽。破井蒙煙雨,荒橋臥草萊。風淪修稧水,秋冷讀書臺。門外無車馬,鄰家笛正哀。雙帆掛秋月,孤嶼鏡中懸。北雁不到處,南溟水接天。玉山餘白雪,閩海但蒼煙。故國無喬木,心悲杜宇前。炎方殊氣節,花發向殘春。色帶瑤池雪,香生洛水塵。江南別蘭桂,海上雜蘩蘋。碎影搖明月,空思贈珮人。僧房倚青壁,躡屐俯層楹。若有蛟龍氣,常為風雨聲。片雲飛不去,孤月照還明。石上題詩處,年年苔蘚生。已識炎氛苦,柴門夏日長。沙含蒸霧氣,石映火雲光。小邑香蕉熟,千家木槿芳。贈君寒水玉,勝次菊花觴。羅幙影闌干,光飛秋月盤。銀花翻雪碎,水玉化冰寒。勸酒皆桃李,清歌引鳳鸞。五陵年少客,駐馬戀長安。飛棧開青壁,崚嶒跡尚存。穿巖橫鳥道,背日度雲門。落際天光遠,滄溟海氣洋。茫茫隔霄漢,留滯楚王孫。客館吟幽澗,千峰半未晴。湯泉蒸雨氣,溪樹亂風聲。秋色吟何苦,寒光畫不成。階前流水濁,莫遣濯塵纓。

款識:右南游雜詩。西山逸士溥儒。鈐印:溥儒

Condition

- Overall in good condition.
In response to your inquiry, we are pleased to provide you with a general report of the condition of the property described above. Since we are not professional conservators or restorers, we urge you to consult with a restorer or conservator of your choice who will be better able to provide a detailed, professional report. Prospective buyers should inspect each lot to satisfy themselves as to condition and must understand that any statement made by Sotheby's is merely a subjective qualified opinion.
NOTWITHSTANDING THIS REPORT OR ANY DISCUSSIONS CONCERNING CONDITION OF A LOT, ALL LOTS ARE OFFERED AND SOLD "AS IS" IN ACCORDANCE WITH THE CONDITIONS OF SALE PRINTED IN THE CATALOGUE.